top of page
Ara

YÜKSEK KOLESTEROL İÇİN 10 BESLENME ÖNERİSİ

  • Yazarın fotoğrafı: Diyetisyen Ceren Filiz
    Diyetisyen Ceren Filiz
  • 19 Nis 2021
  • 1 dakikada okunur

Hızlı yaşamdan kaynaklı beslenme bozuklukları, çığ gibi artan hayvansal ve paketli besin tüketimi birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdi. Bunlardan biri de kan tahlillerinde maalesef çok sık rastladığımız yüksek kolesterol. Yüksek kolesterol, kalp damar sağlığı için büyük bir risk faktörüdür.


Peki kolesterol sanıldığı kadar kötü mü?

Kolesterol bazı hormonlar ve tüm hücrelerin yapısında bulunur. Ayrıca yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Yani vücudumuz için kolesterol aslında gereklidir. Kolesterol kaynaklı sağlık sorunları ise kanda kolesterol seviyesinin artmasından dolayı meydana gelir.


Kan tahlilinde gördüğümüz hangi kolesterol bizim için tehlikelidir?

HDL Kolesterol: İyi huylu kolesteroldür. Bu kolesterol ne kadar yüksekse o kadar makbuldür. Yükseltmek için fiziksel aktivite düzeyinizi arttırmanız kritik önem taşır.

LDL Kolesterol: Kötü huylu kolesteroldür. Damarlarda birikerek kalp damar hastalıklarına sebebiyet verir.


Kötü huylu kolesterolü azaltmak için neler yapabiliriz?

1. Tercih ettiğiniz et az yağlı, derisiz olmalı. Ağırlıklı olarak beyaz et tercih edilmeli. Tavuk tercih ediliyorsa tavuk göğüs şeklinde seçilmelidir.

2. Tüketilen süt ve süt ürünleri yarım yağlı olmalıdır.

3. Sakatatlar tüketilmemelidir.

4. Paketli besinler tüketilmemelidir.

5. Margarin gibi katı yağlar yerine (tereyağ da dahil), sıvı yağları tercih edilmelidir.

6. Sosis, salam gibi besinler tüketilmemelidir.

7. Kremalı yiyecekler tüketilmemelidir.

8. Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balık bol bol tüketilmelidir. Yapılan araştırmalar omega-3 ün LDL kolesterol seviyesini düşürdüğünü, HDL kolesterol seviyesini de yükselttiğini göstermektedir. Dolayısıyla Omega-3, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu bir bariyer görevi görmektedir denilebilir.

9. Sağlıklı bir diyet sürdürülmelidir. Posadan zengin taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllar diyette yeterli miktarda yerini almalıdır. Kızartma yerine çoğunlukla haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.

10. Tüm bunlara ek olarak fiziksel aktivite arttırılmalı, aktif bir yaşam şekli benimsenmelidir.


Diyetisyen Ceren Filiz

 
 
 

Comments


©2018 by Unique Life

bottom of page