top of page
Ara

GEBELİKTE SAĞLIKLI KİLO ALIMI NASIL OLMALIDIR?

  • Yazarın fotoğrafı: Diyetisyen Ceren Filiz
    Diyetisyen Ceren Filiz
  • 24 May 2021
  • 2 dakikada okunur

Gebelikte alınan kilo, hem bebeğin hem de annenin gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmasının yanında gelecekteki hastalıklarının temelini de oluşturabilir. Gebelikte bazı anneler vücut formunu koruyabilmek için kilosunu kontrol altında tutmaya çalışırken, bazı anneler ise fazla kilo alımı sayesinde bebeklerinin daha iyi gelişeceğini düşünmektedirler. Gebelikte yetersiz vücut ağırlığı kazanımı özellikle gebelik öncesi anne adayının zayıflığı ile birleşmişse düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğuma sebebiyet verebilmektedir. Aşırı ağırlık kazanımı ise genellikle doğum sırasında yüksek risk oluşturan yüksek doğum ağırlıklı bebeklerin (iri bebek) doğumuna sebep olmakta bunun yanında gebelik tansiyonu, gebelik şekeri gibi hastalıkların görülmesini arttırarak riskli gebeliklerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Dahası çağımızda obezite ve hafif şişman gebe sayısı da git gide artmaktadır.


Gebelikte kaç kilo alınmalıdır?

Bazı anneler, her annenin aynı miktarda kilo alması gerektiği düşüncesine kapılmaktadır. Bu düşünce yanlıştır. Alınması gereken kilo annenin boy ve gebe kalmadan önceki ağırlığına göre değişmektedir. Buna göre;

· Zayıf anneler 12,5-18 kilo,

· Normal kilo aralığındaki anneler 11,5-16 kilo,

· Fazla kilolu anneler 7-11,5 kilo,

· Obez anneler ise 5-9 kilo aralığında kilo kazanımı yaşamalıdır.

Bu durum ikiz gebelikler için;

· Normal ağırlıktaki anneler 17-25 kg,

· Fazla kilolu anneler 14-23 kg,

· Obez anneler ise 11-19 kilo kazanımı olarak değerlendirilmektedir.


Zayıf/normal/hafif şişman/obez ben hangi aralıktayım?

Bu soruyu kendinize sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte tam burada boy ve kilonuzu bir arada yorumlamamız gerekiyor. Bu yoruma biz beden kitle indeksi (BKI) diyoruz. BKI indeksine göre;

· 18.5 değerinin altındaki bireyler zayıf,

· 18,5-24.9 arasındaki bireyler normal,

· 25-29.9 arasındaki bireyler hafif şişman,

· 30 un üzerindeki bireyler ise obez sınıfına giriyor.

BKI değerinizi; kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine bölümü ile hesaplayabilirsiniz. Örneğin boyu 1.68 metre, kilosu 60 kg olan bir birey 60/(1,68)2 hesabına göre 21,2 değeri alır ve normal kilo aralığında olarak değerlendirilir.


Gebelikte diyet yapılmalı mıdır?

Gebelik döneminde; artmış ihtiyaçlarınızı karşılamak, bedeniniz ve bebeğiniz için sağlıklı kilo kazanımı sağlamak amacıyla yeterli ve dengeli bir diyet ile beslenmek şarttır. Uzman kontrolünde gebelikte artan ihtiyaçlarınıza yönelik size özel bir diyet uygulaması ile bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz. Diyet, düzenli bir egzersiz programı ile desteklenmelidir. Bu dönemde vücut ağırlığı kaybı kesinlikle önerilmemektedir.

 
 
 

Comments


©2018 by Unique Life

bottom of page