top of page
Ara

ETKİN BİR PİŞİRME İŞLEMİ İÇİN 9 İPUCU

  • Yazarın fotoğrafı: Diyetisyen Ceren Filiz
    Diyetisyen Ceren Filiz
  • 14 Haz 2021
  • 2 dakikada okunur

‘’Sağlıklı Besinleriniz Pişirirken Sağlıksız Olmasın’’


‘’Unun beyazı yerine tam buğdayı, şeker yerine meyve kuruları, renkli ve çeşitli beslenme ve diğer tüm sağlıklı besine ulaşma çabaları... Zararlı beslenme alışkanlıklarımızı yararlılarıyla değiştirirken hep bir fikrimiz var. Peki, ya sağlıklı besinlerimizi pişirirken sağlıksız hale getiriyorsak?’’

Sağlıklı ve yeterli bir pişirme işlemi besinlerin içindeki zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek bizleri besin zehirlenmelerinden korur. Pişirme işleminin başlıca görevi budur. Besin pişerken iç sıcaklığının uygun aralığa gelmesi besin güvenliğini sağlamanın yanında sindirimi ve tüketimi kolaylaştırıp lezzeti arttıracak; besinin tat, doku ve renk açısından da daha cazip hale gelmesini sağlayacaktır.


Pişirme işleminin in ve out’ları

1. Etler

IN Bağ dokusu fazla olan etleri sulu ısıda, az olan etleri ise kuru ısıda pişirmelisiniz. Etin iç kısmındaki ısı en az 75 o C ulaşana kadar pişirme işlemine devam etmelisiniz. İç sıcaklığı ölçmek için besin termometrelerinden faydalanabilirsiniz.

OUT Etleri ızgara yaparken aleve çok yakın tutmamalı, yakma ve kömürleşme olmadan pişirmelisiniz. Alev ile et arasındaki uzaklık en az 25cm olmalıdır.


2. Balık

IN Yağlı balıklar ızgara veya buğulama yöntemi ile pişirilmelidir. Yağı az olan balıklarda ise kızartma yöntemi kullanılabilir.

OUT Balıkları asla yüksek ateşte pişirmemelisiniz. Hafif ateşte ve kısa sürede pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir.


3. Yumurta

IN Yumurtayı iyice pişirerek tüketmelisiniz. Haşlama işlemi su kaynamaya başladıktan sonra 8-12 dk sürmelidir.

OUT Yıkama işlemi yumurta kabuğundaki porları açarak kabuktan içeriye mikroorganizma girişini sağlayacağı için yumurtayı asla yıkayarak depolamayın. Tüketimden hemen önce yıkamalı ve ardından pişirme işlemine geçebilirsiniz.


4. Kurubaklagiller

IN Kurubaklagillerin sindiriminin kolaylaşması ve gaz yapıcı etkilerinin azalması için basınçlı tencerelerde iyice pişirin.

OUT Kurubaklagiller pişirilirken pişirme işleminin hızlı olması için, içine kesinlikle karbonat katmayın. Aksi takdirde vitamin kayıpları oluşabilir.


5. Süt

IN Pastörize veya uzun ömürlü sütleri (UHT) tercih edin. Açık sütler evde uzun süre kaynatılırken besin değeri kayıpları oluşur.

OUT Sütlü tatlı yapımında şekeri pişirme esnasında katmayın. Süt ve şeker yüksek ısıda kimyasal tepkimeye girerek protein kaybına neden olabilir. Bu yüzden şekeri ocaktan almaya yakın eklemelisiniz.


6. Sebze ve Meyveler

IN Sebzele ve meyveleri pişirme işleminden hemen önce doğramalı, bekletmeden sıcak ile temas ettirerek C vitamini kayıplarının önüne geçmelisiniz. Sebze ve meyveler hafif ısıda kapağı çok fazla açılmadan ve kısa sürede pişirilmeli, biraz diri olacak şekilde pişirme işlemi sonlandırılmalıdır.

OUT Sebzelerin haşlama suyunu kesinlikle dökmeyin. Suda eriyen B, C, folik asit vb vitaminler haşlama suyuna geçeceği için bu suyu çorbalarınızda veya diğer yemeklerinizde değerlendirebilirsiniz.


7. Tahıllar

OUT Un ve pirinç gibi tahılları pişirirken vitamin kaybı olmaması için asla kavurma işlemi yapmayın.


8. Yağlar

IN Kızartma işlemi yapılırken, kızartmaya uygun dumanlanma noktası düşük yağlar tercih etmelisiniz. Besinin daha az yağ çekmesi için derin yani bol yağda kızartma önerilmektedir.

OUT Potansiyel riskli dediğimiz köfte, balık gibi besinlerin kızartma yağlarını kesinlikle bir kezden fazla kullanmayın. Patates kızarttığınız yağı ise ağzı kapalı şekilde saklayarak en fazla 2 kez kullanabilirsiniz.,


9. İpucu olarak; balı sağlıklı tariflerimizde kullanırken nasıl toksik bir hale getirdiğimizden bahsetmek isteyerek, bu konudaki yazımı buraya iliştiriyorum (HMF Tehlikesinin Farkında mısınız?).





 
 
 

Comments


©2018 by Unique Life

bottom of page