DİYETTE TATLI KRİZLERİYLE NASIL BAŞ EDİLİR?
- Diyetisyen Ceren Filiz
- 5 Nis 2021
- 3 dakikada okunur
‘’Zayıflama diyetlerinde birçok kişi tatlı krizleri yaşamakta ve bu krizlerle baş edemediği için diyetini sonlandırmaktadır. Peki tatlı krizleriyle nasıl baş edebiliriz?’’
Sizce doğru soru bu mu? Acaba tatlı krizleri nasıl oluşur? Belki de tatlı krizlerinin oluşmasını en başından engelleyebilirsek onunla baş etmemize de gerek kalmayabilir. Sizi tatlı yemeye götüren isteğin sebebi nedir?
Çok üzgün veya stresli olduğunuz zaman tatlı yeme isteğiniz oluşuyor olabilir mi?
Kesinlikle psikolojimiz ve yeme durumumuz arasında bağlantı var! Vücudumuz bir dizi hormonla yönetilen bir makine gibidir. Psikolojik iniş-çıkışlarımızla bu hormonlardan bazılarının seviyeleri değişebilir. Yiyecekler ise bu hormonları olması gereken yere getirerek bize mutluluk verebilir. Hatta bu şekilde ruh halimizi iyileştirmek için besinleri kullanmanız yeme bağımlılıklarına yol açabilir. Ruh halinizi kontrol etmek için yiyecekler yerine bir psikologdan yardım alabilirsiniz.
Polikistik over sendromunuz (PKOS) mu var?
PKOS ile ilişkili olarak insülin direnci ve obezite bir kısır döngüye girebilir. Sonuç olarak PKOS ile ilgili durumlar sizde tatlı krizleri uyandırıyor olabilir. Kadın doğum uzmanınız ve diyetisyeninizden yardım alarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Tatlı krizleriniz ailenizin yeme tarzı ve davranışlarından size gelen bir miras olabilir mi?
Ailece her akşam hoş sohbet eşliğinde tatlılar yiyerek büyüdünüz, belki de ödüllendirilmeleriniz hep bir parça çikolata ile yapıldı. Bu sizde bir tatlı yeme alışkanlığı oluşturdu ve hatta yukarıda bahsettiğim yeme bağımlılıklarında olduğu gibi bir çeşit bağımlılık oluşturarak hormon mekanizmanızın dengesini bozdu. Tatlı yemediğinizde bir çeşit yoksunluk yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumu yeni hobiler edinerek (çizim, seramik yapımı, yeni bir enstrüman çalmak gibi) atlatabilirsiniz. Bozulan hormon dengenizin kurtarıcısı olan yeni hobiniz, hormon seviyelerinizin olması gereken yere gelmesine yardımcı olarak beyninizin tatlıya ihtiyaç duymasını engelleyecektir.
Belki de tek sorun kan şekerinizin düşmesi
Hatta çoğunlukla böyledir diyebiliriz. Tatlı krizlerini oluşturan temel sorun hipoglisemi atakları, yani kan şekerinizin düşmesidir. Bunun üstesinden gelmeniz kendinizi asla aç bırakmamanızla ilgilidir. Öğünlerinizin arası çok uzunsa bu aralıkta kan şekeriniz düşecek, canınız dayanılmaz biçimde tatlı isteyecektir. Çoğu kişi zayıflamak için çok düşük kalorili diyetler uygulayarak kendini aç bırakır. Bu da aynı şekilde hipoglisemiye, dolayısıyla dayanılmaz tatlı ataklarına sebep olabilir. Harika bir kan şekeri kontrolü sizi tatlı krizlerinden koruyacaktır. Kan şekerinizin dengede kalmasını sağlamak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz:
· Ara öğün yapın: Uzayan ana öğünler arasında yapılan küçük ara öğünler kan şekeri kontrolü için muazzamdır. Kesinlikle ana öğünlerinizden max 2-2.5 saat sonra sağlıklı bir ara öğün yapın.
· Lifli besinleri tercih edin, Glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durun: Beyaz ekmek, beyaz unlu besinler yerine tam tahıllı ekmekler ve bulgur gibi tahıllar ile bol sebze-salata tüketimi hem glisemik indeksi düşük beslenmenizi sağlayacak hemde bol bol lif içerikleriyle kan şekerinizde dengeyi yakalamanıza yardım edecek dolayısıyla gün içinde tatlı atakları gelmeden onlarla baş etmenizi sağlayacaktır.
Bir şeyler yanlış gitti ve tatlı krizi geldiyse ne yapalım?
Önceliğiniz sağlıklı meyveleri kullanarak meyvelerin içerisindeki doğal şekerden faydalanmak olmalı. Meyveleri yoğurt/süt gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketmek kan şekeri dengesini sağlamak için harika bir birliktelik oluşturur (200 kaloriden az 7 sağlıklı tatlı tarifine tıklayarak ulaşabilirsiniz).
Tarçın çılgınlığı başlasın!
Yapılan araştırmalara göre tarçın kullanımı kan şekerini regüle etmeyi destekliyor. Aynı zamanda bireyde tatlı yemiş hissini uyandırıyor. Bu yüzden yoğurt, sevilen meyve ve tarçın üçlüsü ile tatlı krizlerini yenmeniz mümkün.
Bazen meyveler, kuru meyveler yetersiz kalıyor o zaman ne yapalım?
Yine araştırmalara göre 150 kaloriyi geçmeyen bir tatlı sağlıklı beslenme sürecine bir zarar vermiyor. Sizde kalorisine bakarak 150 kaloriyi geçmeyen bir tatlı tüketebilirsiniz.
Diyette yasak yok
Tatlı krizimize karşı koyamayarak olması gerekenden fazla tatlı tükettiysek; ‘’Nasılsa tatlı yedim, diyetim bozuldu’’ diyerek daha fazlasına yönelmeyin. Zararın neresinden dönersek kardır ve diyette zaten yasak yoktur bunu unutmayın. Hiç kimse bir öğününde tatlı yediği için obez olmaz veya ölmez. Kaçamaklarımızı dengelediğimiz ve alışkanlık edinmediğimiz sürece diyette yasak yoktur. Bu psikoloji ile ilerlersek di
Comments