AKNELER İÇİN ETKİLİ YÖNTEM; BESLENME
- Diyetisyen Ceren Filiz
- 25 Eki 2020
- 2 dakikada okunur
Akne, kıl ve yağ bezi yapısındaki uzun süreli ve tekrarlayan iltihaplardır. Her insanın hayatının bir döneminde muzdarip olduğu yaygın bir sorun olmasıyla birlikte özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Kişiyi görünüm olarak rahatsız hissettirmesinin yanında özgüven eksikliği, sosyal çekinme ve depresyona sebep olabilir.
Akne oluşumunun tam olarak sebebi günümüzde bilinmemesine rağmen bazı kişiler genetik ve hormonal olduğuna; bazıları da beslenmeyle ilişkisi bulunduğuna inanır. Buna dayanarak çevrenizde akne problemi yaşayan insanlardan gelen ‘’yağlı yiyecekleri tüketmemeye özen gösteriyorum’’ gibi söylemlere de sıklıkla şahit olmuşsunuzdur.
GERÇEKTEN AKNE VE BESLENME İYİ BİRER ARKADAŞ MI?
Son yıllarda yapılan çalışmalar akne ve beslenme arasındaki çarpıcı ilişkiyi gözler önüne seriyor. Günümüzde, bireyin hormonal ve genetik yapısından sonra beslenme örüntüsünün akne oluşumundaki en önemli etken olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunun nedeni ise ciltteki sebum miktarının diyetin içeriği ile değiştirilebilmesine dayanır.
BU DURUMDA AKNELER İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?
Günlük Olarak Yeşilçay Tüketin
Yapılan araştırmalara göre yeşilçay içerisinde bulunan polifenoller derideki sebum üretimini azaltıyor. Hatta yapılan bir çalışmada yeşilçaydan elde edilen polifenol ekstraktlarının akne tedavisinde kullanılmasıyla komedonlarda (beyaz nokta) ve aknelerde azalma gözlemlenmiş.
A Vitamini Kaynaklarına Yönelin
A vitamini cilt sağlığı üzerinde oldukça önemli bir rol oynar Son araştırmalara göre akne sorunu yaşayan bireylerin kan A vitamini düzeyi oldukça düşük bulunmuş ve düşük A vitamini seviyelerinin akne için bir risk faktörü olabileceği düşünülmüştür. A vitamini içeren besinler ise başta karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, balık, kayısı, havuç, mango, portakal gibi besinlerdir.
Bir Diğer Silah Çinko
Çinko da tıpkı A vitamini gibi cilt sağlığı ve görünümü için gerekli olan bir mineraldir. Cilt yağ bezi işlevi, yara iyileşmesi ve cilt yenilenmesinde önemli rol oynar. Kırmızı et, hindi, kabak çekirdeği, sarımsak, yer fıstığı, ıspanak ve karaciğer iyi birer çinko kaynaklarıdır.
Düşük Glisemik İndeksli Besinleri Tercih Edin
Düşük glisemik indeksli ve glisemik yüklü beslenmenin akne sayısını ve şiddetini azalttığı, insülin duyarlılığını ise arttırdığı gözlemlenmiştir.
Süt Ürünlerini Bir Miktar Kısıtlayın
Yapılan çalışmalarda süt tüketimi ile şiddetli akne şikayetinin arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Tam yağlı sütten ziyade yağsız süt ile akne gelişimi arasında pozitif bir ilişki vardır.
Vücut İçin Elzem Yağ Asitlerine Kulak Verin
Elzem yağ asitlerinin yetersiz tüketiminin ciltte yetersiz sebum üretimine yol açarak siyah ve beyaz nokta oluşumuna yol açtığı gözlemlenmiştir. Yani diyetinizde ki omega-3 tüketimini arttırmanız akne oluşumunu azaltacaktır. Diğer yandan doymuş yağdan zengin beslenmenin (Hayvan yağları, et içerisindeki ve süt içerisindeki yağlar, katı yağlar) akne oluşumunu tetiklediği görülmüştür.
Antioksidan Alımını Arttırın (A, E Vitamini ve selenyum)
Rengarenk beslenin. Antioksidan seviyesi yüksek; Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, hindi, ıspanak ,badem, kabak gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Yel, Begümhan Ömeroğlu, and Fatma Esra Güneş. "Akne Vulgaris ile Beslenme İlişkisi." Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 5.1: 46-59.
Comments